Peste 1 milion de articole au fost publicate în anul 2013 în online-ul din România, potrivit companiei clujene ZA Cloud (www.24cloud.ro). Clujenii au dezvoltat un produs software inovator folosit și de site-ul Știrili.ro, un agregator de știri inteligent unde este procesat zilnic continut din peste 300 de surse, de la ziare quality la bloguri.
Emil Ștețco, CEO-ul ZA Cloud și creatorul platformei inteligente MediaServista, a explicat pentru ClujAzi.ro ce înseamnă asta pentru utilizatori:
„A devenit tot mai greu să găsești conținut relevant în online-ul din România, dar și în general. Și asta pentru că suntem obișnuiți să căutam ceea ce ne interesează, fie că sunt știri, produse sau informații utile, folosind motoarele de căutare, uneori ceea ce ne recomandă prietenii pe rețelele sociale și câteodată ne bazăm pur și simplu pe noroc.
Din cele peste 1 milion de articole publicate în online in 2023, cu siguranță că peste 15% a fost conținut preluat, identic și încă atât conținut similar. Noi, utilizatorii, am funcționat ca niște lucrători de salubritate, aflați într-o permanentă căutare după ceea ce ne interesează, însă fiind nevoiți să facem curat în atât de mult conținut redundant, duplicat sau pur și simplu nefolositor.
Cei care produc conținut vor aibă cât mai mulți cititori, cei care produc reclame vor o rată cât mai mare de conversie. Nimeni nu este interesat cu adevărat de ce vrea cititorul, pentru că totul se bazează pe premise greșite. Surpriza vine din faptul că dacă pui utilizatorul pe primul plan, vei avea atât o creștere de trafic, dar o și mai mare stabilitate a bazei de cititori, deci o mai bună rată de conversie a reclamelor online. Și acest lucru poate fi obținut doar prin folosirea unei platforme software ce funcționează ca un valet personal pentru fiecare utilizator, cum este MediaServista. „
O schimbare de paradigmă
„Avem de a face cu o schimbare de paradigmă”, potrivit lui Emil Ștețco. „Dacă în loc să căutam informația relevantă, ne găsește ea pe noi? Și acel conținut este exact cel pe care îl căutam?”
Tehnologiile cu inteligență artificială, procesare naturală de limbaj și analiză predictivă au fost alegerea firească când am construit MediaServista. Trebuia să învățăm în mod real și inteligent ce vor utilizatorii și în același timp trebuia să înțelegem automat conținutul. Împerecherea acestor factori, utilizatorul și conținutul, într-un mod de tip Discovery a rezultat în ceea ce credem noi că este cea mai inovativă platformă online din România ultimilor 10 ani.
Puterea de procesare a MediaServista a făcut posibilă procesarea a peste 1 milion de articole în 7 luni, dar puterea platformei nu stă doar în volum, ci în inteligența construită în serviciul pe care îl oferi. Fiecare utilizator al Știrili a beneficiat, datorită algoritmilor MediaServista, de propriul lor flux de știri personalizate. Credem că anul 2014 va fi anul inovației pentru Cluj-Napoca și România. Deja există publisheri mari din România interesați de această tehnologie și asta va duce la o totală schimbare a experienței noastre în online”
Despre MediaServista
MediaServista este prima platformă cloud de tip Content Curation din România, care livrează utilizatorilor conținut online personalizat și relevant, folosind algoritmi de inteligență artificială.
Platforma MediaServista se adreseaza atat Publisher-ilor, Advertiser-ilor, Marketer-ilor, dar și utilizatorilor online. Folosind tehnologii de Natural Language Processing (NLP – Procesare Naturală de Limbaj), MediaServista extrage automat cuvinte cheie, categorii și generează rezumat din paginile web, pe care le poate accesa prin intermediul feed-urilor RSS și ATOM (care pot fi și “scraped”, adică să se extragă doar conținutul util). Alte surse de date se pot conecta la platformă prin intermediul Web Services (API).
Toate acțiunile utilizatorilor, ce conținut citesc, cât timp, la ce fac share sau ce materiale sunt marcate explicit ca preferate/respinse, sunt organizate de MediaServista într-o bază de date a profilelor de utilizatori. Această bază de date este sincronizată cu baza de date semantică creată pe baza conținutului procesat automat, pentru a putea prezice ce conținut va fi citit de un anumit profil de utilizator.
MediaServista este implementată momentan pentru limbile Engleză și Română, dar suportă alte 35 de limbi. Platforma este accesibilă atât ca Software as a Service (SaaS), dar poate fi instalată și local. Primul site din România care folosește platforma MediaServista este Știrili.ro, dezvoltat tot de ZA Cloud pentru a demonstra puterea de procesare și inteligența algoritmilor de procesare naturală de limbaj.