ClujAzi

Fii informat!

Statul român e obligat să apere fermierii de supermarketurile care le plătesc produsele cu mari întârzieri

Autorităţile naţionale sunt obligate de Directiva 2011/7/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale să intervină în conflictul dintre retaileri și producătorii români.

Anunțul vine din partea europarlamentarului Daniel Buda, care cu puţin timp în urmă a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, pe tema conflictului dintre retaileri și producătorii români.

Marile hypermarketuri au început un război împotriva companiilor românești care nu plătesc furnizorii nici la 90 de zile, în timp ce Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare impune maximum 30 de zile.

Fermierii au anunțat că vor ieși în stradă pentru că nu mai pot tolera această situație în care munca lor și a procesatorilor români nu este remunerată conform legii de către marile rețele de supermarketuri.

Supermarketurile impun prețuri mai mici la produsele lactate și elimină procesatorii care nu vor să seconformeze. În același timp, cresc prețurile la raft pentru consumatori.

Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână în vederea eradicării acestui fenomen, astfel încât autoritățile din România să stabilească un echilibru corect și responsabil în ceea ce privește activitatea retailerilor din România și producătorii autohtoni.

În aceste zile am primit răspuns din partea doamnei Elżbieta Bienkowska, Comisar European pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, care mi-a transmis faptul că există o directive privind întârzierea efectuării plăţilor care este în responsabilitatea statelor membre de a fi transpusă astfel încât să se asigure o protecţie juridical corespunzătoare.

Răspunsul doamnei Comisar:

“Directiva privind întârzierea efectuării plăților este menită să creeze un mediu juridic și de afaceri favorabil efectuării la timp a plăților în cadrul tranzacțiilor comerciale, pentru a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Aceasta prevede că, în cazul întârzierii plăților, creditorii au automat dreptul la dobândă pentru plăți efectuate cu întârziere și la o compensație de minimum 40 EUR pentru costurile de recuperare.

Potrivit Comunicării Comisiei „Legislația UE: o mai bună aplicare pentru obținerea unor rezultate mai bune”, statele membre sunt principalele responsabile pentru transpunerea, aplicarea și supravegherea aplicării corecte a legislației UE.

Acestea trebuie, de asemenea, să pună la dispoziție suficiente măsuri reparatorii pentru a asigura o protecție juridică eficace în domeniile reglementate de legislația Uniunii. Dacă cetățenii și întreprinderile consideră că nu se întâmplă așa sau în cazul unei practici generalizate sau a unei nerespectări sistematice a legislației UE, ei pot depune o plângere la Comisie pentru nerespectarea legislației UE de către un stat membru.

În ceea ce privește practicile comerciale neloiale, raportul Grupului operativ pentru piețele agricole din noiembrie 2016 a provocat îngrijorare, printre altele, cu privire la întârzierea plăților pentru produse agricole, în special în cazul celor perisabile.

În prezent, Comisia desfășoară o evaluare a impactului unei inițiative pentru îmbunătățirea lanțului de aprovizionare cu alimente. Evaluarea inițială a impactului a fost publicată în iulie 2017. Aceasta se ocupă de practici comerciale neloiale și, printre alte lucruri, s-ar putea să trateze și problema plăților cu întârziere. Perioada de consultare publică aferentă este deschisă până la 17 noiembrie 2017.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *