ClujAzi

Fii informat!

Steluţa Racolţa: Salariile exorbitante de la ASF nu au oprit corupţia şi au afectat cetăţenii români prin scumpirea poliţelor

Steluta Racolta, foto Otilia Muresan

Consilierul judeţean Steluţa Racolţa, cu o vastă experienţă în managementul de asigurări, a declarat astăzi că salariile exorbitante de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, stabilite chiar de conducerea instituţiei, nu au fost menite să descurajeze corupţia, ele doar afectând în mod negativ cetăţenii români prin majorarea tarifelor practicate de companiile din domeniul asigurărilor.

„Originea salariilor exorbitante are drept provenienţă anul 2006, când ţara era condusă de PNL şi PSD. Atunci, Comisia de supraveghere a asigurărilor prin cei cinci membri – printre care se afla şi parlamentarul Aurelia Cristea, au adus drept argumente de a creşte în mod aberant salariile în acea perioadă, faptul că se descurajează corupţia. Tot ce a făcut această măsură a fost să ducă la mărirea primelor de asigurare, care a afectat asiguraţii din România, obligaţi să suporte prime de asigurare mărite. S-a multiplicat astfel şi neplata dosarelor de daune. Spuneau că ei trebuie să aibă salarii mari, care să îi facă incoruptibili, însă acum Daniel Tudor este cercetat pentru luare de mită, deci nici măcar salarii de zeci de mii de euro nu acoperă dorinţa acestora de a lua mită. Daniel Tudor, atunci când a fost numit preşedinte al Comisiei de supraveghere a asigurărilor, a fost întrebat de către parlamentari ce îl califică pentru acest post. A răspuns că a fost director 2 ani de zile la ARDAF, între 2006 şi 2008, ani în care compania de asigurări a fost demolată, când munca de 15 ani a unor oameni a fost pusă la pământ. Despre aceste salarii exorbitante deşi se vehiculează ideea că nu sunt acoperite din bani publici, banii provin de la societăţile de asigurări, unde asiguraţii sunt cetăţenii României, care suportă costuri mai ridicate pentru contracte”, a declarat Steluţa Racolţa.

În actuala structură, ASF este finanţată din 3 pieţe financiare: piata asigurărilor fosta (CSA), pensiile private (CSPP) şi piaţa de capital (CNVM).