ClujAzi

Fii informat!

Strategia de dezvoltare a oraşului Cluj-Napoca a fost aprobată după o consultare publică record

Strategia pentru dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca în perioada 2014-2020 a fost aprobată astăzi de către consilierii locali, la finalul celei mai ample dezbateri din istoria Clujului, întinsă pe parcursul a doi ani.strategia cluj napoca

În spatele strategiei stau însă 15 ani de muncă, a anunţat astăzi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Călin Hinţea, liderul de proiect. Astfel oraşul Cluj-Napoca a fost introdus într-un studiu comparativ alături de alte 2.000 de municipii din 5 ţări ale Uniunii Europene.

Potrivit primarului Emil Boc, implementarea fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 este dependentă de această strategie, care are 5 principii de bază: calitatea vieţii (dacă în materie de populaţie nu putem întrece Bucureştiul, în privinţa calităţii vieţii suntem pe primul loc); parteneriatul cu universităţile clujene (totodată avantajul competitiv al oraşului); dezvoltarea economei pe baza inovaţiei şi IT-ului; participare civică; dimensiunea internaţională a oraşului (axată momentan pe proiecte precum Capitala Europeană a Tineretului 2015 şi Capitala Culturală Europeană 2021).

„Toată lumea are planificare strategică, dar la mulţi sunt doar documente, de multe ori copy-paste, şi este o greşeală că sunt tratate formal”, a precizat Călin Hinţea. Acesta a menţionat că există oraşe din România şi chiar din Republica Moldova care au copiat cuvânt cu cuvânt strategia clujenilor, „păstrând chiar şi denumirea aeroportului „Avram Iancu” Cluj”.

Pentru dezvoltarea sănătoasă a municipiului Cluj-Napoca în perioada 2014-2020 este esenţial să înţelegem ce ne diferenţiază de alte oraşe competitoare, în cazul de faţă principalul „concurent” fiind Timişoara, nu Sibiul, cum se credea.

Decanul Călin Hinţea a indicat că trebuie să fie acordată o atenţie specială inclusiv sectorului cultural, care are în Europa de două ori mai mulţi angajaţi faţă de industria auto, pentur că multe oraşe îşi concentrează strategia de dezvoltare doar pe manufactură şi infrastructură.

Ce face Clujul mai bine decât alte oraşe? Demografia în primul rând – aici există o creştere a fluxului de tineret educat. De asemenea, oraşul ocupă locul 7 în UE la calitatea vieţii, dar şi un loc fruntaş în ţară la Freedom index – implicarea comunităţii locale în diferite probleme de interes public.

Factorii cheie care vor influenţa oraşul pe următorii 15 ani sunt inovaţia, universitatea, indicele de participare (Clujul are accces la experţi, trebuie facilitat contactul cu experţii din comunitatea locală).

Pentru fiecare direcţie de acţiune au fost concepute 200 de programe operaţionale prioritizate, adică ce trebuie făcut „la firul ierbii”. Călin Hinţea a declarat că trei dintre acestea, cele mai importante, vizează dezvoltarea metropolitană, amenajarea unui Observator local pentru colectarea continuă de date statistice, precum şi mare atenţie la partea de cultură.

Pentru aplicarea acestor programe operaţionale se estimează că vor fi alocale în perioada 2014-2023, 440 milioane de euro, fonduri fără destinaţie clară din bugetul local.

Primarul Emil Boc spus că anual Consiliul Local se va întruni într-o sesiune specială cu privire la stadiul implementării Strategiei de Dezvoltare.