Peste 200 de studenţi ai Catedrei de Jurnalism din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca vor avea posibilitatea să efectueze stagii de practică plătite în redacţiile unor ziare, televiziuni şi radiouri din judeţul Cluj. Acest lucru a fost posibil după ce echipa coordonată de şeful Departmentului de Jurnalism, prof. univ. dr. Elena Abrudan, a obţinut finanţare nerambursabilă în cadrul proiectului european „Practică pentru un loc de muncă în mass-media”, care vine în ajutorul studenţilor şi masteranzilor de la Jurnalism.
Profesorul universitar Elena Abrudan a precizat că departamentul pe care îl conduce a mai desfăşurat proiecte asemănătoare, dar mai ales proiecte prin care s-a reuşit crearea la nivelul catedrei a unor studiori de radio şi TV, precum şi cumularea de dotări în ce priveşte presa scrisă şi fotojurnalismul, astfel încât studenţii să nu plece din Facultate doar cu baze teoretice.
“Studenţii noştri nu participă pentru prima oară într-un proiect de practică. Am scris acest proiect pentru a-i apropria pe studenţi de viaţa reală, de ceea ce trebuie să facă un jurnalist când se angajează într-o instituţie media. Credem că este foarte bine ca noi să continuăm această alăturare a studenţilor de profesioniştii din mass media pentru că ei pot să le ofere un model de activitate în condiţii reale”, a declarat managerul de proiect.
La eveniment a luat parte şi conf. univ. dr. Andreea Mogoş, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Pentru că proiectul este unul complex şi de anvergură, Andreea Mogoş a ţinut să felicite şi să încurajeze echipa de implementare a proiectului, atrăgând atenţia îndeosebi asupra necesităţii de integrare a studenţilor pe piaţa muncii, proiectul de faţă fiind un prim pas în acest sens.
În cadrul conferinţei de lansare au fost prezenţi, pe lângă gazdele evenimentului şi reprezentanţi ai partenerilor media implicaţi (Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Agro TV şi Someş TV), tutori de practică şi specialişti în domeniu.
Durata de desfăşurare a proiectului este de 18 luni, iar grupul ţintă este reprezentat de 250 studenţi şi masteranzi de la toate liniile de studiu (română, engleză, germană şi maghiară) din Departamentul de Jurnalism.
Obiectivul general a proiectului se referă la creşterea gradului de ocupare al absolvenţilor din învăţământul superior jurnalistic. Proiectul a fost finanţat prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.