ClujAzi

Fii informat!

Surprizele Balului Operei de la Cluj, ediţia 2015

Fără să dezvăluie totuşi prea multe dintre surprizele celei de-a XX-a ediţie a Balului Operei de la Cluj, organizatorii au prezentat, astăzi, o parte din programul celui mai important eveniment monden al anului, găzduit de Cluj-Napoca.balul operei 2015

„E un eveniment pentru clujeni, în care vrem să omagiem valorile într-o lume în care auzim doar „jos aia”, „jos alta”, multe lucruri negative. Am crezut că este foarte bine să avem o mică oază în care pentru câteva ore să putem omagia acele personalităţi care şi-au dedicat viaţa pentru noi. Deşi titlul evenimentului e acelaşi, spectacolul e nou şi încercăm ca fiecare modul să aibă o surpriză şi să aducă ce este mai bun în diversele domenii în care pornim”, a declarat Matei Miko.

Balul Operei va avea loc în zilele de 21, respectiv 22 februarie, sâmbătă şi duminică, avându-i ca amfitrioni pe Rareş Bogdan şi Loredana Groza care va interpreta pe scenă şi un moment muzical nou printre temele de spectacol ale artistei.

După ce vor păşi pe covorul roşu amplasat în faţa clădirii situate în Piaţa Avram Iancu, invitaţii vor fi întâmpinaţi de un aranjament floral deosebit, pentru care se munceşte de mai bine de o lună, realizat de Florina Bogdan.

La ridicarea cortinei, spectatorii vor revedea momente din cele XIX ediţii anterioare ale Balului, proiecţie urmată de un moment al elevilor centrului de excelenţă din cadrul Liceului de coregrafie din Cluj-Napoca, instituţie care a dat-o şi pe marea balerină Simona Noja.

În acest an, regia spectacolului este realizată în concepţia lui Tiberius Simu, care a propus un stil „fusion”, o combinaţie între montările clasice şi ce se face acum, o împletire între tradiţie şi inovaţie. Pentru aceasta vor fi utilizate nişte fundaluri care datează de pe vremea de aur a operei, care n-au mai fost pe scenă de aproape 20 de ani. Cele mai cunoscute momente de balet, operă şi cor vor fi dezvăluite publicului, astfel încât multă lume să se bucure de spectacol. Printre numele anunţate de organizatori se află sopranele Lucia Bulucz, Ştefania Barz, Paula Iancic, Daniela Tricu şi Eliza Zaharia, mezzosoprana Liza Kadelnik, tenorii Cristian Mogoşan, Hector Lopez şi Sorin Lupu, baritoni Florin Estefan şi Geani Brad şi basul Petru Burcă.

Rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, prof. univ. dr. Vasile Jucan va oferi apoi premiile Lya Hubic.

Premiul Mecena pentru cel mai implicat clujean în evenimentele culturale şi sportive va fi, la fel ca în anii trecuţi, oferit de pictorul Ioan Sbârciu din colecţia sa personală de tablouri.

A doua parte a serii va fi dedicată artei costumului, mai precis Doinei Levintza.

Arta culinară va fi şi ea în lumina reflectoarelor prin spectacolul gastronomic oferit de Grupul Tokyo, care va prezenta preparate culinare din bucătăria japoneză, cu ajutorul unor bucătari medaliaţi pe primele locuri la nivel mondial. Clubul NOA se va ocupa de partea de cocktail.

Ziua a doua este gala laureaţilor „Emblemă de Cluj” şi „Seniorii cetăţii”. Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” va oferi distincţiile în acest an, la fel ca în anul trecut.

Pentru că e a XX-a ediţie, balul a venit cu o nouă distincţie, s-a instituit medalia „Spiritus mentor” – pentru acela care a fost un conducător spiritual al comunităţii.

Corul Armonia, din Baia Mare, va încânta publicul spectator cu momente artistice speciale.

Matei Miko, organizatorul Balului Operei, anunţă că doar 100 de bilete vor fi puse spre vânzare, accesul la eveniment fiind realizat în mare parte pe bază de invitaţii.