Tariful la salubritate (taxa specială) va fi de 6,5 lei la persoane fizice, respectiv 60 lei/mc la persoane juridice, față de 8 lei, respectiv 70 lei, începând cu 10.02.2017. Taxa a fost aprobată în ședința de astăzi a Consiliului Local Florești, din inițiativa primarului Horia Șulea. Tot astăzi a fost aprobată demararea unui audit la operatorul public Quatro Eco Salub.
Noua taxă se va plăti personal, direct la Primăria Florești, și e vorba de perioada de maxim 90 de zile cât e suspendat contractul cu Quatro Eco Salub, iar în localitate operează compania Strict Prest din Cluj-Napoca.
PNL a votat pentru noul tarif, iar urmatorii s-au abtinut: Doru Matei, Luisa Oprea, Sebastian Cimpian, Albert Zoltan, Florentina Vaida, Adrian Mic și Cristian Coroian.
Între timp, la adresa Primăriei Florești au sosit două adrese din partea QES, prin semnătura administratorului Livia Baica, prin care se cere anularea deciziei de suspendare pe 90 de zile a serviciului pe raza Floreștiului, pe motiv de ilegalitate. Tot în acele adrese se preciza că din punctul de vedere al QES, societatea Strict Prest din Cluj-Napoca este favorizată de către Primăria Florești și a preluat ilegal serviciul de salubritate. Livia Baica mai acuză operatorul Strict Prest de furt pentru ridicarea deșeurilor, activitate care riscă dosar penal, și că ar urmări falimentarea operatorului public de salubritate, iar în cele din urmă majorarea tarifului aprobat astăzi.
Mai mulți administratori de bloc din Florești sunt însă de altă părere și sunt revoltați pe faptul că QES nu și-a respectat programul de ridicare, dar în schimb cer majorări de tarife.
„Quatro Eco Salub încasa 8 lei pe persoană și ridicau gunoiul o dată la 2 luni. La început lucrau mai bine, acum între blocuri e ca la Pata Rât. Nici nu măturau printre containere. Cei noi mătură și lasă locul curat. Firma veche să nu mai vină în Florești”, a adăugat un alt administrator de bloc.
„Suntem supranumiți comuna Gunoiești, este penibil. Au avut șanse să-și revină de sute de ori, nu mai vrem să auzim de ei. Vrem să utilizați orice formă legală să ne apărați de acea firmă, Quatro Eco Salub”, a spus un cetățean.
Cu referire la adresele înaintate de Livia Baica, primarul Horia Șulea a menționat că legalitatea doar un judecător poate să o pronunțe. „Aceste adrese întăresc ideea că QES nu este în stare să facă curățenie, ci doar hârtii și amenințări la adresa unora sau altora. Am cerut suspendarea contractului cu ei pentru că este legal. QES are șansa să revină, să spună că pot să facă curățenie în baza unui grafic de ridicare stabilit de noi. Ei nu le-au respectat deja, de aceea s-au și acumulat deșeuri. Mă gândeam să cer în AGA schimbarea administratorului QES, dar cel mai bun lucru este cel propus de dumneavoastră, să comandăm un audit din partea unei firme specializate. Cum te confrunți ca firmă cu grave probleme financiare dacă în 31 decembrie prezinți Finanțelor Publice un bilanț cu profit?”.
Între timp la Primăria Florești a sosit și o înștiințare cu privire la instituirea unui titlu executoriu pe numele Quatro Eco Salub, pentru datorii. Dosarul din 2016 solicită o proprire cu o valoare de 10.675 lei numai pentru cheltuieli de executare silită, la o datorie totală de peste 360.000 de lei de recuperat.
Tot în ședința de astăzi a Consiliului Local Florești a fost aprobată demararea unui audit la Quatro Eco Salub.
Leave a Reply