TIFF.15 va fi cea mai substanțială ediție dintre toate

de admin

Festivalul Internațional de Film Transilvania a ajuns la ediție aniversară, a cincisprezecea, după un record de spectatori înregistrat în 2015. TIFF.15 se anunță încă de acum a fi cea mai substanțială ediție dintre toate.

„Pregătim multe, nu neapărat pentru că e ediția a XV-a, nu sunt adeptul unor statementuri legate de o cifră, dar probabil că e TIFF-ul cel mai substanțial ca număr de manisfestări, până și numărul de filme e mai mare. Ne-am propus să facem mai multe în lumea muzicii, sunt multe locații noi care au intrat în arealul TIFF. Uitându-mă pe lista de filme, sunt pentru toate gusturile și vârstele, după mult timp sunt multe premiere mondiale. Legat de locurile în care veți vedea filme, ne bucurăm că nu vom prezenta filme doar în Centru”, a declarat directorul festivalului, Tudor Giurgiu.

Pentru prima dată se vor face proiecții de film de Cinema Dacia, proaspăt reinaugurat, iar cinema-ul în aer liber va fi mutat în Grigorescu, la Someș Open Air, o zonă revitalizată de sectorul ONG, unde va fi instalat un ecran mare. De asemenea, Ziua filmului maghiar va avea un alt hot-spot, cel puțin pe perioada serii, la castelul din Gilău.

Potrivit directorului artistic al festivalului, Mihai Chirilov, peste 250 de filme au fost alese pentru devoratorii de film, dintre care 216 sunt lungmetraje.

„Mi-e greu să aleg despre ce să vorbesc și ce să recomand. Voi insista doar asupra lucrurilor pe care nu trebuie să le ratați, cred că de neratat este Taxi Driver, pentru prima dată când se vede în condiții bune în România, o copie restaurată digital la calitate 4k, un lux de care puține filme îl primesc, care va fi proiectat în Piața Unirii, filmul cu Robert de Niro și Jodie Foster realizat în 76. Anul acesta se celebrează 40 de ani de la premiera acestui film și ne bucurăm să-l onorăm, miercuri, 1 iunie.

Urmăriți lista Secțiunilor tradiționale. La această ediție aniversară, cu care trebuie totuși să ne mândrim, filmul trebuie să se privească în oglindă, avem o secțiune documentar despre cinema cu cinema, documentare diverse despre ce înseamnă filmul, despre cineaști, monștri sacri, Hitckoch/Truffaut, Ingrid Bergman, un documentar „A fost o dată un vis”, despre figuranții de cinema din filme mari, încercăm să atingem toate unghiurile din care se poate vorbi despre cinema. Secțiunea se numește Cinema, mon amour, inspirat de Cluj, de descoperirea depozitului de filme abandonat. Depozitul de filme continuă ca locație de proiecție”, a adăugat Chirilov.

Un punct important pe agenda TIFF.15 este și retrospectiva dedicată celebrului regizor japonez Sion Sona, care surprinde esența de 15 ani a TIFF-ului: un festival inovator, care inspiră, care irită, care provoacă, dar care contează, unde adevăratele valori ale cinemaului își găsesc locul.

Focusul de țară cade în acest an asupra Lituaniei – cel mai important cineast lituanian va fi la Cluj, asupra Libanului și Croației, cu filme care în ultimii 2 ani au făcut turul internațional al cinematografelor și festivalurilor importante.

Secțiunea tematică asumată anual este centrată acum pe rolul animalelor în film, pe modul în care comportamentul uman se oglindește în acel animal, modul în care omul comunică sau nu cu animalul.

Serialul TV care va fi proiectat într-o serie maraton, ca în fiecare an, este o producție israeliană, Damnații, care bate în materie de stimulent intelectual tot ce va fi prezentat aici (spune Mihai Chirilov), la granița dintre documentar și ficțiune, dintre tv și cinema, creat de Hagai Levi.

Secțiunea Zilele filmului românesc va aduce în premieră două pelicule de la Cannes, Sieranevada și Câini, de Bogdan Mirică.

Spectatorii vor viziona șase lungmetraje în premieră mondială la TIFF. Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu (O lună în Thailanda), este o comedie produsă independent de actorii Dorian Boguță, Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, după un scenariu inspirat de nuvela „Două loturi”, de I.L. Caragiale. Tânărul clujean Ion Indolean debutează în regie cu Discordia, un film independent, plin de referințe cinefile, despre trei zile din viața unui cuplu afectat de rutină. De prima vizionare cu public va avea parte și Ultima zi, al doilea lungmetraj al lui Gabriel Achim (Visul lui Adalbert), o comedie neagră despre credință și sfidare, fidelitate vs. infidelitate, cu Doru Ana și Mimi Brănescu pe afiș.

Documentarul În căutarea tatălui pierdut, regizat de Ionuţ Teianu, urmărește lupta lui John Moore pentru a fi recunoscut drept fiul lui Constantin Brâncusi, o luptă care pune într-o perspectivă nouă moștenirea marelui artist. O altă premieră românească este Afacerea Est, al doilea lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski (La limita de jos a cerului), o comedie neagră plină de umor și situații absurde despre doi bărbați care, confruntați cu sărăcia și cu lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Regizorul Sorin Luca va prezenta un documentar inedit despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roșca, intitulat Imagini din vis.

Clujenii sunt reprezentați la ZFR și cu două scurtmetraje.

Printre cele mai interesante proiecții și evenimente se vor desfășura la Bonțida, Casa de Cultură a Studenților, Casa TIFF și Cercul Militar. Urania Palace este un alt centrul puternic TIFF, cu 7 concerte în 7 seri.

Cristian Hordilă, managerul festivalului, a afirmat că politica de prețuri nu suferă schimbări față de anul trecut, chiar dacă s-a lucrat mult la digitalizarea festivalului. O noutate este că începând de joi se vor putea cumpăra bilete și prin aplicația de mobile sau tablete, care va emite bilete în format electronic. Toate sălile de cinema vor beneficia de cititoare de cod de bare care vor putea fi scanate.

Tehnologia beacon este de asemenea utilizată în perioada festivalului, toți utilizatorii festivalului aflați în apropierea unor locații TIFF vor primi comunicare în timp real din partea organizatorilor.

TIFF-arii vor apărea și ei pe marele ecran interactiv, cu poze realizate pe tema festivalului, care vor fi selecționate și uploadate la minut pentru cei care utilizează pe instagram hashtagul TIFF moments.

Pentru susținerea candidaturii la Capitala Culturală Europeană a Clujului, TIFF va realiza un moment special cu ajutorul a 2021 de voluntari.

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.