Istoricul român Marius Turda, profesor la Oxford Brookes în parteneriat cu instituţii de cultură din ţară şi străinătate au organizat sâmbătă, 6 octombrie, la Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga” Cluj (BCU) o expoziţie inedită despre cercetările antropologice făcute în perioada interbelică în România. Evenimentul se numeşte „Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30” şi va fi deschis publicului timp de 1 lună.
Această expoziție prezintă pentru prima dată publicului larg aspecte legate de cercetarea antropologică din România din anii ’30 şi se estimează un număr de 4000 de vizitatori în cadrul acesteia, pe parcursul întregii luni.
„Expoziția își propune să familiarizeze publicul și mai ales tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii este foarte utilă unei înțelegeri aprofundate a periodei interbelice în general și a dezbaterilor despre identitatea națională și specificul etnic în particular” a declarat Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University si curatorul Expoziția
Pe lângă cercetările făcute de antropologii români în această perioadă, respectiv de către Gh. Popoviciu, Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include și un material cules de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție aceste documente, ele fiind prezentate acum pentru prima dată publicului din România.
Studiul vienez în satul Marienfield va fi acompaniat de cercetările legate de problemele biologice ale sașilor ardelenei din aceeași perioadă, mai ales cele întreprinse de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn și de cele legate de cercetarea făcută de antropologul maghiar Lajos Bartucz în zona Aradului înperioda premergătoare primului război mondial.
Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunităților etnice din România, expoziția își propune să familiarizeze publicul larg și tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei mai bune înțelegeri a perioadei interbelice.
Expoziția reprezintă colaborarea dintre următoarele instituții: Muzeul Municipiului București, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj, Naturhistorisches Museum Wien, Austria; Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK; University of Oxford, UK; Arts & Humanities Research Council, UK.
Marius Turda (n. 1973) este originar din Maramureş. În prezent predă istoria la Oxford Brookes University și este Directorul Centrului de Studii de Studii Umaniste și Medicale al aceleiași universități. Este fondatorul (în 2006) a grupului de lucru pe Istoria Rasei şi Eugenismului al aceleiași facultăți. Membru în numeroase asociații profesionale, între care Royal Historical Society și Galton Institute. Director fondator al Institutului Cantemir de la Universitatea Oxford (2012-2013). S-a stabilit definitiv în Marea Britanie în 2002. A predate mai întâi la UCL, apoi la Oxford Brookes University și la University of Oxford. A fost profesor invitat la universitatea Paris 7, EHESS (Franța), la universitatea Masaryk din Brno (Republica Ceha) și la cea din Corinthos (Grecia). Prima lui carte The Idea of Naţional Superiority în Central Europe, 1880-1918, a apărut în 2005 (tradusă în limba romana în 2016), publicând de atunci un mare număr de cărți, studii și articole. A inițiat și coordonat proiecte de cercetare majore și volume colective, contribuind astfel la constituirea și impunerea unui întreg domeniu de cercetare interdisciplinară (a eugenismului, biomedicinei, rasismului și identităților naționale) bazat pe o regândire temelor și paradigmelor, pe o critică a bibliografiei existente și pe o considerabilă cercetare empirică nouă, îndeosebi privind Europa Centrală și de Sud-Est. Este editorul colecției CEU Press Studies în the History of Medicine de la CEU Press (Budapesta-New York). Printre cărțile lui recente se numără Modernism and Eugenics (2010; tradusa şi în limba romana la editura Polirom sub titlul Eugenism și modernitate. Națiune, rasă și biopolitică în Europa, 1870-1950); The History of Eugenics în East-Central Europe, 1900-1945: Sources and Commentaries (2015; 2017); Latin Eugenics în Comparative Perspective (2014; 2016); Eugenics and Nation în Early 20th Century Hungary (2014); Historicising Race (2018); Religion, Evolution and Heredity (2018). Următoarea lui carte, Scientific Racism în Hungary, 1920-1944 va apărea în 2019 la editura Bloomsbury din Londra.
Leave a Reply