Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a anunţat, prin intermediul unui comunicat remis Agerpres, că experţi juridici ai organizaţiei examinează un amendament adoptat în această săptămână de Parlamentul României care „ar putea face mai dificilă misiunea procurorilor” în investigarea parlamentarilor suspecţi de infracţiuni sau conflicte de interese.
Secretarul general al Consiliului Europei precizează faptul că „imunitatea nu poate fi acordată” pentru cazurile în care parlamentarii săvârşesc infracţiuni de drept comun. „Imunitatea poate fi necesară, de exemplu, pentru a proteja libertatea de exprimare a membrilor Parlamentului. În cazul în care imunitatea merge dincolo de declaraţiile făcute în Parlament, trebuie să existe proceduri de ridicare a imunităţii, care să fie transparente şi să nu se aplice selectiv”, a spus Thorbjorn Jagland.
Senatorul clujean Alin Tişe, care a avut o reacţie dură în cazul extinderii imunităţii parlamentarilor, propusă de USL, a declarat, astăzi, pentru ClujAzi.ro, că decizia Consiliului European vine să justifice poziţia adoptată de dânsul în această situaţie.
„Iată că şi Consiliul Europei a sesizat faptul că prin această decizie, USL a transformat parlamentarii în cetăţeni de rangul întâi, iar restul cetăţenilor rămân de rang secund. Dacă un român de rând fură, este audiat de judecător, însă dacă un parlamentar fură, el ajunge pe mâna colegilor parlamentari, fără experienţă în domeniul juridic, care dacă nu consideră că probele din dosar sunt concludente, parlamentarul care a săvârşit infracţiunea nu mai ajunge la judecător. Fiecare parlamentar înţelege altceva prin probe clare şi temeinice, mai ales că mulţi dintre ei nu au studii juridice. Cu siguranţă, prin majorităţile de 70-80% deţinute în comisii, membrii USL îşi permit să nu considere temeinice anumite probe, acolo unde au interese”, a precizat Tişe.
Secretarul general al CE a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului, prin care oferă sprijinul juridic al experţilor instituţiei. „Experţii noştri vor face o evaluare pentru a stabili dacă modificarea este în conformitate cu standardele Consiliului Europei”, a spus Thorbjorn Jagland.