Senatorul clujean Alin Tişe a susţinut, astăzi, o declaraţie în faţa colegilor săi parlamentari, prin care acesta a tras un semnal de alarmă în legătură cu direcţia greşită în care este încadrată economia ţării de actuala guvernare USL.
„Din nefericire pentru sectorul economic, şi nu numai, acest Guvern a luat doar măsuri care, deşi ambalate şi prezentate frumos, produc efecte contrare şi riscul major este să îngroape şi ce a mai rămas din economia românească. Comisia Europeană a revizuit în jos prognoza privind creşterea economică a României atât pentru anul 2013 cât şi pentru anul 2014. Dar Guvernul nu aude semnalul de alarmă! Introducerea mai multor taxe, creşterea acestora, scumpirea carburanţilor, creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale afectează puternic industria şi capacităţile de producţie, duc la închiderea/dispariţia unităţilor din producţia internă şi creşterea şomajului”, spune Alin Tişe.
Potrivit senatorului, aproximativ 1.000.000 de fermieri sunt afectaţi în prezent de introducerea noilor impozite din agricultură şi singura lor „salvare” este să îşi divizeze terenurile, ceea ce va diminua şi producţia agricolă şi deci şi ponderea acesteia în PIB, deşi agricultura ar fi putut constitui un motor de creştere economică pentru România.
Pe de altă parte, Guvernul tocmai „ameninţă” şi această soluţie, deoarece pregăteşte un act normativ prin care să scoată de la plata subvenţiei aproximativ 600.000 dintre agricultorii care deţin sub un hectar şi jumătate. Cu siguranţă măsura va duce la creşterea suprafeţei totale nelucrate şi a importurilor agricole pentru că România va produce şi mai puţin.
Tişe a menţionat că un alt cadou otrăvit este „TVA-ul la încasare”. Sistemul nefiind creat ca un sistem real de TVA la încasare, deoarece după 90 de zile de la emiterea facturii, TVA „colectat” tot trebuie virat către bugetul de stat, însă TVA „de încasat” poate fi dedus numai strict la plată, determină ca o parte dintre IMM-uri, din sfera producţiei şi a comerţului, să fie blocate – parţial sau total în continuarea activităţii economice. Dar faptul că acest sistem al TVA-ului la încasare este obligatoriu, şi nu opţional, pentru IMM-urile cu cifră de afaceri anuală până la 2,25 milioane lei, aduce un pericol mult mai mare pentru aceşti întreprinzători: iminenta dispariţie de pe piaţă a multor firme mici ca urmare a faptului că firmele mari vor renunţa la aceşti furnizori în favoarea furnizorilor mari, care le permite să îşi asigure imediat deducerea TVA-ului.
Un alt motor de scufundare economică stabilit de guvernarea USL pentru IMM-urile care au cifra de afaceri sub 65.000 Euro a fost obligarea acestora ca de la 1 februarie să treacă la regimul cotei de impozit de 3% pe venit şi nu pe profit. „Au, nu au de unde, trebuie să plătească! Şi dacă toate cele de mai sus nu sunt suficiente, Guvernul mai aplică o lovitură companiilor româneşti: volumul mare şi durata şi mai mare la plata arieratelor. Numai ministerele şi autorităţile centrale din România aveau la 31 decembrie 2012 un volum al arieratelor de 27,23 milioane lei. Multe dintre aceste arierate provin din contractele de investiţii pe care Guvernul nu le-a onorat. Într-o perioadă în care statul ar trebui să stimuleze investiţiile în infrastructură şi să îşi onoreze plăţile către constructori pentru a nu bloca circuitele financiare şi pentru a permite continuarea lucrărilor, Guvernul USL stimulează….intrarea în insolvenţă, atât a companiilor de stat cât şi private”, adaugă senatorul.
Societăţile din domeniul construcţiilor trag şi ele un semnal de alarmă: sunt puternic afectate de neplata de către autorităţile locale şi naţionale a creanţelor, multe dintre ele aflându-se în pericol de a intra în insolvenţă sau în faliment. Astfel lipsa capitalurilor proprii şi neîncrederea sectorului bancar în a credita acest domeniu, au ca efect imposibilitatea participării acestora, în 2013, la licitaţii şi/sau alte proiecte de dezvoltare, ceea ce ulterior va impiedica societăţile româneşti să participe la proiectele finanţate în exerciţiu bugetar 2014-2020. Lipsa de susţinere a companiilor româneşti de construcţii va conduce la preluarea întregului spectru de proiecte de infrastructură de către companiile străine, care cel mai adesea sunt susţinute financiar – direct sau indirect, şi de statele unde se află companiile-mamă.
Consecinţele dezastruoase pentru economia românească nu sunt greu de previzionat: pe de o parte, închiderea companiilor româneşti şi generarea unui număr semnificativ de şomeri, pe de altă parte, lipsa încasărilor bugetare prin „exportarea” impozitului pe profit în ţările de origine.
Deşi companiile din acest sector funcţionează într-o piaţă liberă, unele state au găsit soluţii pentru sprijinirea propriilor companii şi ocolirea „ajutorului de stat”, ajutându-le, totodată, să „devină” mult mai competitive în preţurile oferite.
„Guvernul USL, încă nu a prezentat un astfel de program pentru susţinea companiilor româneşti şi crearea de plus-valoare. Guvernul USL a găsit o altă modalitate de a cheltui banii publici: va debloca angajările în sectorul public. Noi angajări în sistem înseamnă bani de la bugetul de stat, deşi actualul acord cu FMI presupune menţinerea cheltuielile cu salariile sub nivelul de 7,3% din PIB. Guvernul trebuie să se trezească! Să înceapă să guverneze! Şi să guverneze cu gândul la viitorul acestei ţări! Principalul motor al economiei, din 2014, va fi piaţa şi cererea internă, atât în privinţa investiţiilor cât şi a consumului privat, în timp ce exporturile vor cunoaşte o descreştere destul de puternică, în toată Uniunea Europeană”, încheie Alin Tişe.