Astăzi, 19 martie 2013, senatorul Alin Tişe a transmis Comisiei Europene, în atenţia Preşedintelui CE, José Manuel Barroso şi a Comisarului pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, o scrisoare prin care acesta reclamă modul partizan prin care ministrul Culturii sprijină o singură candidatură românească la titlul Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021.
Totodată se solicită sprijinul pentru asigurarea unei competiţii interne corecte, inclusiv prin textul legislaţiei care guvernează acest concurs.
„Pentru anul 2021 au fost desemnate de către Comisia Europeană drept gazde pentru Capitală Culturală Europeana, România şi Grecia. Din România vor candida 6 oraşe pentru acest titlu.
Anunţul Ministrului Culturii din România, domnul Daniel Barbu, făcut zilele trecute, prin care declara că sprijină, în mod exclusiv, candidatura oraşului Timişoara pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 încalcă legislaţia europeană care reglementează acest domeniu.
Considerăm că prin anunţul făcut, Ministrul Culturii încalcă procedura de selecţie care se desfăşoară în două etape şi este efectuată de către un juriu european de experţi independenţi.
Aşa cum arată şi draftul Deciziei Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unei acţiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii” pentru anii 2020-2033, autorităţile naţionale române au drept unice competenţe: publicarea unui apel pentru depunerea candidaturilor şi notificarea Comisiei Europene cu privire la oraşele candidate, convocarea juriului european – care urmează să realizeze atât preselecţia cât şi selecţia finală a candidaturilor şi informarea Comisiei Europene asupra a candidaturilor. Pe baza recomandărilor juriului european, Comisia desemnează, în mod oficial, capitalele europene ale culturii.
Prin urmare, titlul de Capitală Culturală Europeană nu este o decizie la latitudinea autorităţilor interne ale României, ci se câştigă în urma unui veritabil concurs, cu reguli şi criterii clare. Autorităţile române trebuie să respecte aceste reguli, să ofere şanse egale tuturor competitorilor şi să evite favorizarea oricăruia dintre oraşele candidate.
Pentru motivele de mai sus, privind încălcarea normativelor arătate, prin subminarea şanselor egale la candidatură a celorlalte oraşe şi sprijinirea exclusivă şi partinică a unui singur oraş-candidat, depundem această reclamaţie.
Vă solicităm sprijinul în organizarea unei competiţii interne oneste, înţelegând inclusiv atenţionarea Guvernului şi a Ministerelor de resort de a nu se implica în susţinerea exclusivă şi partizană a unei candidaturi, de a se asigura o concurenţă liberă precum şi monitorizarea obiectivă a competiţiei.
Considerăm, totodată, că este necesară includerea în draftul depus de Comisie în vederea aprobării Deciziei Parlamentului European şi a Consiliului de stabilire a unei acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii” pentru anii 2020-2033, a unor sancţiuni pentru încălcarea de către autorităţile naţionale a liberei concurenţe, prevederi menite să prevină astfel de evenimente în viitor şi să permită desfăşurarea unui concurs corect cu şanse egale pentru toate candidaturile”, a scris senatorul clujean.