Clujenii ar trebui să stea liniştiţi atunci când se plimbă prin parcuri sau când se aşează pe gazonul din Parcul Central. Cel puţin nu ar trebui să aibă grija căpuşelor pentru combaterea cărora plătesc anual milioane de lei, din buzunarele lor.
Potrivit liberalilor, cu toate acestea, ziua de 1 Mai a fost una încărcată pentru medici din acest punct de vedere. Zeci de cazuri de muşcături de căpuşe au fost înregistrate doar la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Cluj-Napoca, fără să mai numărăm cazurile de la Spitalul de Boli Infecţioase.
„Asta are loc la o zi după ce s-a încheiat prima etapă de dezinsecţie anunţată de Primăria Cluj-Napoca, derulată în perioada 15-30 aprilie, dar care cel mai probabil nu a vizat exterminarea căpuşelor sau dacă a vizat-o a fost total inutilă. Atât dezinsecţia, cât şi intervenţia pentru distrugerea căpuşelor este realizată de firma Coral Impex, “abonată” la banii bugetului local încă din primul mandat al primarului Emil Boc. Mai exact, din 2006. În 2011, locotenentul domnului Boc, Sorin Apostu s-a îngrijit de firma de casă şi i-a asigurat prelungirea contractului cu Primăria Cluj-Napoca, pe bani grei şi fără licitaţie, până în 2019. Argumentul? Surpriză! Tocmai căpuşele care pun sănătatea clujenilor în pericol. PDL-iştii din Consiliului Local, susţinuţi şi de UDMR, cei care şi-au dat girul pentru prelungirea înţelegerii, spuneau că tocmai investiţiile făcute de firma privată pentru eliminarea insectelor şi care nu erau prevăzute în contractul iniţial, trebuiau amortizate”, spun liberalii.
“Acţiunile de combatere a căpuşelor nu au fost prinse în caietul de sarcini, iar acestea au fost efectuate de societate în ultimii ani, gratuit ”, spunea Sorin Apostu în şedinţa în care s-a aprobat prelungirea contractului. Şi viceprimarul de atunci, Laszlo Attila l-a susţinut pe Apostu. “Au fost foarte multe cazuri la Infecţioase, să nu uităm. În plus, directorul Spitalul Municipal a fost disperat pentru că nu mai conteneau să vină oameni muşcaţi de căpuşe, aşa că a trebuit să luăm măsuri, chiar dacă acest serviciu de combatere a căpuşelor nu a fost prins în licitaţia noastă”, a remarcat la momentul respectiv Laszlo Attila.
„Adică Primarul a ajutat pe banii clujenilor o firmă privată să îşi “scoată banii” pe o investiţie făcută tocmai pentru a-şi creşte afacerea. Dacă e să judecăm după comunicatele trimise de municipalitate, firma Coral Impex execută acţiuni pentru eradicarea căpuşelor, la cererea Primăriei Cluj-Napoca. Şi atunci ne întrebăm, câte cazuri mai trebuie raportate la spitale pentru a se lua măsuri?
Mămicile se tem să îşi mai plimbe copiii prin Parcul Central “Simion Bărnuţiu” fără spray de protecţie sau brăţări speciale anti-căpuşe, deşi zona verde este situată în centrul oraşului şi nu la marginea pădurii sau pe lângă păşunile unde pasc oile. La fel stau lucrurile şi în celelalte parcuri, zone verzi intens circulate sau destinate plimbării animalelor de companie, în locurile de joacă sau spaţiile verzi din jurul blocurilor. Ȋn toate aceste locuri, o simplă plimbare îţi poate aduce mult mai mult decât relaxare”, se mai arată într-un comunicat de presă al TNL Cluj-Napoca.
TNL Cluj-Napoca solicită primarului Emil Boc să dispună companiei care prestează servicii de dezinsecţie şi deratizare, CORAL Impex să intervină cât mai repede cu tratamente specifice pentru eradicarea capuşelor. Ȋn secolul XXI, într-un oraş de cinci stele care îşi doreşte să devină capitală culturală europeană este inadmisibil ca locuitorii să fie terorizaţi de muşcăturile capuşelor.