Tradiții de Bobotează! Fetele care alunecă pe gheață – se mărită! Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebra pe 6 ianuarie, marcând Botezul Domnului.
În această zi, se spune că apa sfințită are puteri miraculoase și nu se strică niciodată. De asemenea, se sfințesc toate apele și preotul aruncă o cruce într-una dintre ele.
Bărbații care se aruncă în apă pentru a recupera crucea vor avea noroc tot anul. În unele sate din nordul țării, femeile se adună într-o casă pentru a petrece cântând și jucând jocuri.
Dimineața, ele ies afara și iau cu forță bărbații întâlniți pe drum, amenințându-i cu aruncatul în apă.
În noaptea de Boboteaza, fetele își visează ursitul și se leagă un fir de mătase roșie și o bucată de busuioc în inelarul lor.
Această tradiție, numită „Udatul Ionilor”, este cunoscută în Transilvania și Bucovina, iar cei care poartă acest nume sunt botezați/purificați într-un râu.
În Bucovina, la casele persoanelor care poartă acest nume se pune un brad împodobit, iar aceștia dau o petrecere cu lăutari.
Potrivit unei alte credințe populare, atunci când preotul bagă sau aruncă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns şi fug pe câmp, dar nu pot fi văzuţi de oameni, ci doar de lupi, care îi urmăresc şi îi sfâşie.
Tradiții de Bobotează! Fetele care alunecă pe gheață – se mărită!
Leave a Reply