ClujAzi

Fii informat!

Traducătorii din Cluj şi judeţele învecinate au protestat la Cluj-Napoca împotriva îngrădirii dreptului lor la muncă

Peste 70 de traducători autorizaţi din Cluj şi din judeţele învecinate Sălaj, Alba, Bihor, Mureş, au protestat astăzi, cu începere de la ora 12, în faţa Prefecturii Cluj, nemulţumiţi de faptul că Ministerul Justiţiei le-a îngrădit dreptul la muncă prin proiectul de lege publicat în 15 ianuarie 2015, prin care se reglementează activitatea interpreţilor judiciari şi a traducătorilor.

Practic aceştia solicită retragerea din dezbaterea publică a proiectului, mai ales că Ministerul Justiţiei le-a pus traducătorilor la dispoziţie doar două săptămâni pentru formularea de obiecţii şi propuneri din partea celor două asociaţii profesionale.

Traducătorii susţin că în forma actuală, iniţiativa legislativă dereglementează domeniul traducerilor autorizate pentru persoanele fizice şi juridice efectuate în afara sistemului judiciar şi îngrădeşte domeniul traducătorilor şi interpreţilor judiciari, cu crearea unor structuri birocratice disproporţionate şi neadecvate. Efectul ar fi intrarea în şomaj a sute de traducători şi personal auxliar angajat la firmele de traduceri, intrarea în şomaj a sute de traducători angajaţi de companii naţionale şi multinaţionale întrucât aceste companii nu vor mai avea voie prin lege să angajeze traducători autorizaţi, radierea a sute de firme şi PFA, creşterea costurilor pentru realizarea traducerilor prin taxe suplimentare.

„Je suis traducteur”, „Traducător-Profesie liberală”, „Retrageţi proiectul de lege abuziv”, „Dacă intrăm în grevă, sunteţi pregătiţi?”, „Ne dorim să ne lăsaţi să muncim”, „Ministerul Justiţiei, nu suntem în anul 1950”, au fost câteva dintre mesajele afişate de către manifestanţi, care au scandat „Traducător, nu infractor” şi „Vrem să muncim”.

De asemenea, protestatarii au menţionat că nu sunt de acord cu reglementarea unor tarife fixe pentru serviciile lor şi nici cu intermedierea acestora prin birourile notariale.

Noul proiect legislativ impune şi o taxă fixă, anuală, ca sarcină de plată a traducătorului și interpretului judiciar în contul Ministerului Justiției. Taxa este considerată ca fiind inoportună, inutilă și împovărătoare, făcută fără un scop adecvat organizării și exercitării acestei profesii, în condițiile în care traducătorul și interpretul judiciar achită deja o taxă la Uniunea Națională a Traducătorilor și Interpreților Judiciari, respectiv la Camerele Uniunii.

traducatori3 traducatori1 traducatori2