Transparency International România se opune legalizării plăţilor informale în sănătate arătând că aceasta ar reprezenta un atac la demnitatea medicului şi nu ar elimina riscurile juridice, pentru că existenţa unei condiţionări este extrem de dificil de stabilit.
Potrivit Transparency, legalizarea plăţilor informale este eronată, întrucât afectează demnitatea umană a medicului şi prestigiul profesiei, transformând un serviciu public şi o profesie vocaţională într-o tranzacţie directă între medic şi pacientul său, chiar dacă aceasta este la iniţiativa pacientului.
Totodată, legalizarea acestor plăţi ar muta pe umerii pacientului sarcina angajatorului de a-şi plăti just şi onorabil angajaţii, susţine organizaţia.
„Altfel spus, în loc să fie o plată salarială care să acopere specificul muncii, investiţia în carieră şi importanţa profesiei, precum şi provocările migraţiei intracomunitare a forţei de muncă, propunerea ar muta plata în compensaţie a veniturilor pe umerii pacienţilor”, arată Transparency.
În plus, atrage atenţia ONG-ul, legalizarea nu ar elimina riscurile juridice născute din echivocul legii.
„În mod real este extrem de dificil de stabilit când anume a existat o condiţionare, fie expresă fie tacită prin metode non-verbale. Acest aspect conduce la creşterea riscurilor asupra medicilor şi a personalului auxiliar de specialitate, în funcţie de interpretarea ce ar putea fi dată în oricare dintre cazuri”, precizează Transparency.