ClujAzi

Fii informat!

Trei universităţi asigură imaginea Clujului – Capitală Culturală Europeană în 2021

Asociaţia Cluj-Napoca Capitală Culturală Europeană a încheiat un parteneriat durabil cu trei universităţi clujene. Este vorba de Secţia Foto-Video a Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Arte şi Design (UAD), de Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) şi de Secţia Cinematografie, Fotografie şi Media a Facultăţii de Arte şi Ştiinţe a Universităţii Sapientia. uad gaina

Scopul colaborării este de a-i implica pe studenţii celor trei universităţi într-un proiect comun care va dura aproximativ un an. „Urmărim ca studenţii să surprindă imagini din Cluj-Napoca care să reflecte cele trei zone de interes pentru proiect: oamenii, cultura şi oraşul. Fotografiile şi înregistrările video vor fi evaluate ca lucrări de practică sau de semestru, fiind realizate sub îndrumarea profesorilor. Universităţile îşi pun la dispoziţie infrastructura, astfel încât studenţii să aibă la dispoziţie cele necesare pentru a fi creativi. Ne dorim să obţinem imagini care să transmită emoţii şi provocări şi să surprindă oraşului în toate ipostazele sale”, a declarat Florin Moroşanu, directorul executiv al Asociaţiei Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană.

Concret, aceştia se vor alcătui grupuri de lucru, vor fi identificate teme şi puncte de interes, se va ieşi pe teren, iar imaginile şi înregistrările video care vor rezulta vor fi utilizate pentru promovarea candidaturii Clujului.

„Ne aflăm într-un moment de graţie, gata să ne aducem aportul la un proiect al cărui final fericit ni-l dorim cu toţii. Iniţiativa de a implica studenţii a apărut într-un moment magic în care cele trei universităţi au deja experienţa unor evenimente comune, pot spune că funcţionează ca o echipă. Pentru noi, cei de la UAD, e o experienţă care ne responsabilizează şi ne onorează”, a remarcat profesorul Dorel Găină, reprezentantul UAD.

„Mi se pare un experiment cu un potenţial foarte bogat. Faptul că Universitatea Sapientia se alătură acestui proiectului are o componentă mai specială, fiind singura din oraş care aparţine unei minorităţi considerabile a oraşului, cea maghiară. Considerăm că în cei 12 de activitate am reuşit să punem bazele unei şcoli de film la Sapientia”, a declarat decanul Márton Tonk.

„E o idee excelentă implicarea universităţilor şi a studenţilor în această acţiune. Studenţii sunt foarte entuziasmaţi, mulţi au luat-o ca pe o provocare foarte interesantă. Fie că sunt din Cluj, fie din alte localităţi, au cu toţii viziuni interesante despre oraş, sunt un segment esenţial al vieţii de aici şi sunt îndreptăţiţi să definească şi să sprijine Clujul în acest demers”, a spus Horea Avram de la UBB.

Implicarea populaţiei locale, a societăţii civile şi a mediului universitar în pregătirea candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană face parte din criteriile de evaluare a proiectului.

În acest sens, Rariţa Zbranca, manager cultural în cadrul proiectului, se află în aceste zile la Guimaraes (Portugalia), oraş care a fost Capitală Culturală Europeană în 2012. Subiectul întâlnirilor de la Guimaraes este implicarea cetăţenilor în acest tip de proiect. Mai participă la respectivul eveniment reprezentanţi ai capitalelor culturale din 2014 Riga (Lituania) şi Umea (Suedia), precum şi San Sebastian, oraş care va avea acest titlu în 2016.