Potrivit propunerii de modificare legislativă a UDMR, care viza proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 28/2013, Guvernul ar fi constituit un program național cu un cadru financiar special, pentru reabilitarea/modernizarea clădirilor monument din centrele istorice ale localităților. Cu ocazia dezbaterii proiectului de lege, deputatul UDMR de Bihor, Cseke Attila a prezentat argumentele care se află la baza propunerii de modificare legislativă inițiate de UDMR.
„Camera Deputaților a dezbătut în calitate de for decizional acest proiect de lege. UDMR a propus, prin amendamentele formulate, introducerea în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală a unui capitol suplimentar prin care să poată fi alocate fonduri specifice pentru reabilitarea/modernizarea clădirilor monument din centrele istorice ale orașelor și municipiilor. Putem constata cu toții că, acolo unde s-a conștientizat necesitatea investirii de fonduri, centrele istorice reabilitate ale localităților din alte țări au contribuit foarte mult la dezvoltarea comunităților locale și relansarea turismului în zonele respective. Astfel de exemple pot fi întâlnite în Serbia, Ungaria sau Cehia. Dar există un exemplu în acest sens și în România, dacă ne referim la modul în care – cu prilejul desfășurării evenimentelor legate de derularea proiectului de Capitală Culturală Europeană – 2007 – s-a reușit, în municipiul Sibiu, reabilitarea clădirilor monument istoric din centrul orașului, cu fonduri gestionate din resurse naționale, locale și europene. Propunerea noastră de introducere a unui asemenea program național a fost susținută și de Uniunea Arhitecților din România”, a afirmat Cseke Attila, după votul final al dezbaterii. Deputatul și-a exprimat, totodată, regretul și dezamăgirea că în România încă nu există suficientă voință politică pentru a recunoaște importanța restaurării monumentelor și clădirilor istorice.
”Acest lucru este dovedit și de faptul că, ieri, plenul Parlamentului a respins propunerea noastră. Au lipsit doar șase voturi necesare adoptării propunerii UDMR, care ar fi făcut posibil ca și alte orașe din țară să profite de pe urma patrimoniului arhitectural existent, așa cum s-a întâmplat și în cazul municipiului Sibiu. Avem datoria de a proteja patrimoniul construit al țării și al comunităților locale, pe care dacă am ști să îl gestionăm în mod corespunzător, ne-ar aduce numeroase beneficii, inclusiv din punct de vedere turistic”, a precizat deputatul UDMR.
Cseke Attila a menționat, de asemenea, că în România, mai mult de 80 la sută din monumentele istorice sunt în stare mediocră, în precolaps sau colaps, iar liderii naționali au datoria de a conștientiza importanța restaurării acestor clădiri. Deputatul Uniunii a reiterat, de asemenea, și faptul că, în perioada anilor 2012-2013, la inițiativa UDMR, Guvernul USL și-a luat angajamentul de a derula un program la nivel național, destinat reabilitării centrelor istorice din localități, însă, din păcate, coaliția majoritară a renunțat între timp la intenția sa de atunci.