ClujAzi

Fii informat!

UDMR consideră că votul prin corespondenţă e neconstituţional

”Greșeala majoră a reprezentanților partidelor parlamentare este aceea că au adoptat un proiect de lege neconstituțional și, în numeroase aspecte, eronat”, a declarat, azi, 28 octombrie, deputatul UDMR, Márton Árpád, în cadrul ședinței de plen a Camerei Deputaților.

Reprezentanții Uniunii au identificat o serie de nereguli în proiectul legii privind votul prin corespondență care, dincolo de caracterul neconstituțional al acestora, oferă un cadru larg comiterii de fraude electorale. După votul inițial din Camera Deputaților, camera inferioară a Parlamentului a adoptat același text cu conținut eronat și anticonstituțional.

„Proiectul de lege elaborat în grabă ridică întrebări cu privire la multe aspecte ale garanției constituționale privind confidențialitatea votului. Deși în comisia de elaborare a codului electoral situația a fost îmbunătățită în multe aspecte, textul final încă nu oferă soluții sigure în acest sens. Pe lângă faptul că situația creată este în mod clar neconstituțională, există posibilitatea comiterii de fraude electorale grave”, a declarat Márton Árpád.

Deputatul UDMR a precizat, totodată, că, în realitate, legea nici măcar nu remediază problema pentru care a fost elaborată inițial.
„Legea, în forma sa actuală, nu se referă la alegerile prezidențiale, cum era prevăzut inițial, pentru a servi ca răspuns unei indignări legitime venite din partea alegătorilor, ci vizează desfășurarea alegerilor parlamentare, iar în acest sens nu rezolvă problema semnalată de cetățeni”, a menționat Márton Árpád în cadrul dezbaterii în Parlament.

Cu acest prilej, deputatul Uniunii a vorbit, de asemenea, și despre faptul că, sub aspectul noii legi electorale, adoptată în primăvara acestui an, actuala lege a votului prin corespondență va distorsiona semnificativ rezultatele alegerilor, întrucât voturile exprimate prin corespondență nu vor contribui la mandatele pentru circumscripțiile din străinătate ci, prin redistribuire, vor contribui la mandatele din diferite județe ale țării.

”Toate acest motive au determinat refuzul UDMR de a vota în favoarea adoptării proiectului de lege”, a concluzionat deputatul Uniunii.