“În cadrul dezbaterii proiectului noului Cod Fiscal, UDMR a inițiat introducerea unor măsuri concrete de sprijinire a familiilor mari. Conform inițiativei formulate, familiile cu mai mulți copii ar beneficia de scutiri parțiale sau chiar totale de la plata impozitului pe venit din salarii și, totodată, această măsură țintește stimularea reîncadrării în muncă a părintelui care a beneficiat de concediul pentru creșterea copilului”, a declarat deputatul UDMR de Harghita, Korodi Attila.
Politicianul Uniunii a subliniat importanța faptului că, în România, orice șansă care ar contribui la acordarea unor deduceri la plata impozitelor pentru familii, ar trebui să fie tratată ca o prioritate. Korodi a reamintit, totodată, că în ultimii doi ani de zile, UDMR a avut numeroase consultări cu o serie de ONG-uri care militează pentru drepturile familiilor mari, respectiv Uniunea a adoptat cu prilejul celui de-al 12-lea Congres, o rezoluție în acest sens, cu scopul sprijinirii familiilor.
„Propunem deduceri personale progresive din venituri obținute din muncă, deduceri care vor permite crearea unor condiții decente pentru creșterea mai multor copii. În plus, o astfel de relaxare fiscală va conduce la declararea veniturilor din muncă, stimularea oficializării unor relații informale din zona gri și neagră a pieței de muncă”, a adăugat deputatul Uniunii.
”Potrivit inițiativei UDMR, practic, din impozitul datorat pe venit, deducerea personală s-ar acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut mai mic sau egal cu salariul mediu pe economie. Calcularea reducerii impozitului pe salariu s-ar efectua în funcție de numărul de persoane aflate în întreținere: astfel, pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere deducerea ar reprezenta 25% din venitul brut lunar, pentru cei care au o persoană în întreţinere 35%, pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere 45%, pentru trei persoane aflate în întreţinere 55%, pentru contribuabilii care au patru persoane în întreţinere 65%, iar pentru contribuabilii care au cinci sau mai multe persoane în întreţinere deducerea ar reprezenta 100% din venitul brut lunar. De asemenea, în cazul familiilor cu cel puțin trei copii sau persoane aflate în întreținere, și a doilea contribuabil beneficiază de reducere la plata impozitului pe venit, în baza aceluiași grafic. O noutate absolută vizează contribuabilii care realizează venituri brute lunare cuprinse între unu și trei salarii medii pe economie, deducerile personale fiind degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului Finanţelor Publice”, a arătat Korodi Attila.
Deputatul UDMR a precizat, de asemenea, că persoanele aflate în întreţinere pot fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
Un alt aspect la care a făcut referire deputatul UDMR este acela că, potrivit noii modificări, în cazul în care contribuabilul nu are un contract de muncă și realizează venituri din activităţi independente, beneficiază de același sistem de calcul al deducerii personale.
UDMR a propus o serie de amendamente, în mai multe domenii, la proiectul noului Cod Fiscal, acestea fiind prezentate și susținute în cadrul dezbaterilor din comisii de către deputatul Erdei-Dolóczki István, membru al comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților.
Korodi a declarat, de asemenea, că în perioada care urmează va continua munca alături de senatorul UDMR de Harghita, Tánczos Barna, cu scopul de a extinde sistemul de protecție socială și de a elabora o politică fiscală favorabilă în interesul bunăstării familiilor active.