ClujAzi

Fii informat!

UDMR propune măsuri de tarifare a deșeurilor colectate în funcție de volum

Deputatul Cseke Attila a prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținute, ieri, 23 aprilie, principalele aspecte ale dezbaterii din Parlament a proiectului de lege inițiat de UDMR, privind modificarea actualului regim de colectare și tarifare a deșeurilor.

”Consumul de energie, gaz, apă și electricitate îl plătim în funcție de cantitatea consumată. Singura excepție o constituie tarifarea deșeurilor, care se face în funcție de numărul persoanelor aflate într-o gospodărie. Acest lucru este greșit, pentru că oamenii nu produc aceeași cantitate de deșeuri casnice. Taxa de colectare a deşeurilor pentru populaţie nu ar trebui să depindă de numărul persoanelor aflate într-o gospodărie, ci să fie calculată în funcţie de cantitatea colectată. Dacă o persoană nu se află pentru un timp îndelungat la domiciliu, deci nu acumulează deşeuri casnice, nu este legitimă măsura obligării acesteia la plată”, a declarat Cseke Attila, pledând pentru introducerea principiului „Pay as you throw” (PAYT – Plătești cât arunci), aplicabil în prezent în mai toate statele Uniunii Europene.

„Principiul care prevede că cetățenii plătesc tariful de colectare a gunoiului în funcție de cantitatea de deșeuri aruncată este unul european”, a argumentat politicianul UDMR.

Unii deputați au susținut în cadrul dezbaterii din Parlament, că România nu este încă pregătită pentru introducerea principiului PAYT:

”În intervenția mea din Parlament am solicitat să se introducă măcar posibilitatea ca decizia privind calcularea taxei de colectare să aparţină autorităţilor locale, acestea să hotărască dacă aleg să impună fiecărui locuitor tarif unic, pe persoană, sau tarifarea să se facă în funcţie de cantitatea deşeurilor colectate de la fiecare în parte. Ar fi o măsură în conformitate și cu principiul descentralizării”,a precizat Cseke adăugând că nu poate fi de acord cu reprezentanţii Guvernului, când aceştia afirmă că nu există metode pentru cântărirea deşeurilor colectate.

„Noi nu trebuie decât să alegem unul din procedeele folosite în străinătate: cetățeanul poate achiziționa sacul menajer specific al companiei de colectare a deșeurilor, odată cu achiziționarea acestuia având dreptul de a arunca un volum de deșeuri egal cu cel al sacului, sau, prin achiziționarea rezervoarelor de stocare pe metru cub, cetățeanul devenind eligibil pentru colectarea deșeurilor depozitate în acestea”, a declarat deputatul UDMR.

„Introducerea principiului de gestionare cantitativă a deșeurilor, ar ajuta, de asemenea, și la colectarea selectivă a deșeurilor umede și uscate, deoarece prin introducerea metodei PAYT, pentru deșeurile reciclabile, separate ar trebui să se plătească mai puțin”, a precizat Cseke Attila.
Întrucât Camera Deputaților, în calitate de for decizional, ținând cont de avizul negativ al Guvernului, a respins inițiativa legislativă, Cseke Attila a declarat că în sesiunea de toamnă va reveni cu o nouă inițiativă pe această temă.

România se află pe ultimul loc la nivel european, în privința reciclării deșeurilor colectate. Potrivit statisticilor Eurostat, în anul 2010, doar 1 la sută din deșeurile colectate la nivel național au fost reciclate, în timp ce în state precum Slovacia, Cehia, Polonia și Ungaria, Belgia, Germania sau Austria vorbim de procente cuprinse între 9 și 63 la sută.