„Formațiunea noastră nu sprijină inițiativa partidului de guvernământ, referitoare la modificarea Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale, astfel încât, hotărârile consiliilor locale și județene privind patrimoniul, să poată fi adoptate cu jumătate plus unu din numărul aleșilor locali, față de două treimi cât este prevăzut de lege în prezent. Articolul din lege vizat, nu a fost modificat de 14 ani, tocmai cu scopul de a diminua eventualele tentative de abuz în acest sens.” – a relatat deputatul Cseke Attila, poziția Uniunii în această privință.
Parlamentarul UDMR a explicat totodată, că potrivit prevederilor legii administrației publice locale aflate acum în vigoare, toate hotărârile care vizează gestionarea patrimoniului unităților administrativ-teritoriale, pot fi adoptate numai cu o majoritate de două treimi, garantându-se astfel voturile necesare unei decizii responsabile. Propunerea parlamentarilor PSD ar face posibilă adoptarea acestora cu majoritatea voturilor consilierilor locali sau județeni aflați în funcție.
„Considerăm, că o asemenea măsură ar crea un precedent periculos pentru formațiunile politice care dețin majoritatea absolută în forul deliberativ al autorităților administrației publice locale. Totodată, nu toate administrațiile publice locale dispun de un suport profesional necesar pentru pregătirea gestionării activelor patrimoniale. Pe de altă parte, adoptarea unei astfel de modificări legislative, ar încuraja formațiunile politice majoritare din consilii, să poată gestiona temporar întreg patrimoniul administrației locale, pe când în condițiile legislative actuale, este mult mai dificilă constituirea majorității calificate de două treimi din voturi” – a concluzionat Cseke Attila.