ClujAzi

Fii informat!

Un liceu din Cluj-Napoca, partener în cadrul proiectului ERASMUS “Organic and Healthy Food in Europe”

Liceul Tehnologic Special ,,Samus” Cluj-Napoca este partener în cadrul Proiectului ERASMUS “Organic and Healthy Food in Europe”, care aparţine aparţine domeniului KA 2: Parteneriate Strategice pentru Educaţie Şcolară.erasmus

Coordonatorul proiectului este Karacabey IMKB Kiz Teknik ve Meslek Lisesi (Karacabey/ Bursa – Turcia), iar parteneri sunt Agrupamento de Escolas José Belchior Viegas (Sítio da Calçada, São Brás de Alportel; Algarve – Portugalia), Profesionalna gimnaziya po turizam „D-r Vasil Beron” (Veliko Târnovo – Bulgaria), Instituto Professionale di Stato per l’Enogastronomia e l’Ospitalità Alberghiera „Bernardo Buontalenti” (Firenze, Toscana – Italia), Liceul Tehnologic Special ,,Samus” (Cluj-Napoca – România).

Acţiunea cheie a proiectului este cooperarea pentru inovaţie şi schimbul de bune practici, iar obiectivele sale generale sunt: compararea elementelor tehnologice din industria alimentară în ţările participante, promovarea învăţării limbii engleze în domeniul tehnic al procesării alimentare, al agronomiei şi al dezvoltării durabile, sporirea motivaţiei elevilor de a învăţa limba engleză, conştientizarea elevilor cu privire la importanţa unui stil de viaţă sănătos, reprezentat prin obiceiuri alimentare şi activităţi sportive, crearea şi promovarea pe piaţă a unui produs economic, realizarea de mini dicţionare tehnice multilingvistice care vor fi distribuite prin intermediul unei pagini web comune pentru instituţiile participante.

Proiectul „Organic and Healthy Food in Europe” s-a bucurat de susţinere din partea instituţiilor locale din Veliko Târnovo (Bulgaria), implicate în buna desfăsurare a mobilităţii 2, pe parcursul unei săptămâni întregi, în perioada 18-25 aprilie 2015.

„Am fost întâmpinaţi de reprezentanţi ai Primăriei Veliko Târnovo, unde doamna viceprimar Lubomira Popova a manifestat un real interes faţă de toate activităţile desfăşurate”, a declarat Diana Sîngerean, din partea Liceului Tehnologic Special ,,Samus”.

Prima întâlnire a avut loc în noiembrie 2014 în Turcia în Karacabey/ Bursa, unde au fost stabilite întâlniri cu partenerii implicați în proiect, organizându-se ateliere de lucru pe diferite sarcini ale fiecărei instituții partenere. În cadrul acestei prime întâlniri a fost aleasă sigla reprezentativă a acestui proiect propusă de liceul nostru. Delegația școlii noastre a fost condusă de coordonatorul de proiect, directorul Liceului ”Samus”, prof. Ambrozie Chiș.

Obiectivele mobilităţii 2, în Bulgaria, au fost:
– Consolidarea legăturilor stabilite direct cu instituţile implicate în proiect şi cu ceilalţi parteneri
– Atribuirea unor sarcini de lucru precise şi a termenelor de realizare a activităţilor ulterioare proiectului
– Compararea unor elemente culturale şi sociale specifice fiecărei ţări participante
– Vizitarea unor puncte de interes specifice temei proiectului
– Colaborarea pe teme culinare, prin executarea practică a unor meniuri la libera alegere realizate în cadrul unor echipe de elevi din ţările participante
– Participarea directă a unui număr de 8 elevi ai liceului nostru însoțiți de profesorii Ioana Cîmpeanu, Marcela Gabor, Marinela Madru și Diana Sîngerean la activităţile sportive organizate în parcul oraşului.

În perioda următoare vor mai avea loc trei întâlniri, mai precis în iunie 2015 în Portugalia, în octombrie 2015 în România și în februarie 2016 în Italia, unde se vor desfășura acțiuni de predare-învățare cu elevii, similare celor desfășurate în Bulgaria.

Proiectul “Organic and Healthy Food in Europe” se derulează în perioada octombrie 2014 – octombrie 2016, finanţarea sa în sumă de 34.865 euro fiind asigurată prin Programul ERASMUS + al Comisiei Europene.