Spitalul Clinic Județean de Urgență are, începând din 14 septembrie 2016, un nou computer tomograf. Acesta a fost livrat la mijlocul săptâmânii trecute; în prezent se lucrează la instalarea acestuia la parterul Unității de Primire a Urgențelor și va fi pus în funcțiune după obținerea aprobărilor necesare de la CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităţilor Nucleare) și după finalizarea procedurilor de angajare a cinci medici și șapte tehnicieni.
Noul aparat CT va deservi nu numai Unitatea de Primire a Urgențelor, ci toate secțiile spitalului aflate în vecinătate, datorită achiziționării unor softuri speciale, care permit efectuarea de endoscopie digestivă virtuală, vizualizare angiografică 3D și evaluare dinamică a fluxului sanguin, examinare cardiacă 3D sau imagistică specială oncologică. Echipamentul medical poate executa examinări pentru orice parte a corpului la pacienți de toate categoriile, cu sau fără substanță de contrast. În plus, acesta are un mod de operare pentru pacienții care necesită examinări de urgență. De asemenea, aparatul are un consum mic de energie și emisii CO2 reduse.
Echipamentul, Optima CT660 Spatial Enhanced (cu 128 secțiuni), produs de General Electric, are o valoare de 3.360.000 lei cu TVA (aproximativ 750.000 euro). Are inclusă în preț o garanție full service, cu piese de schimb, pe o perioadă de 10 ani. Garanția va elimina total costurile de întreținere, care, pentru acest tip de echipamente, sunt foarte ridicate. Fondurile pentru achiziția CT-ului provin din veniturile proprii ale instituției, obținute din excedentul bugetar cu care spitalul a încheiat anul 2015.
Achiziția acestui echipament modern și performant va asigura pacienților critici un acces rapid la investigațiile imagistice, iar calitatea bună a imaginilor va duce la un diagnostic precis și prompt. Vor crește în mod decisiv și confortul și siguranța pacienților, ținând seama de faptul că aceștia nu vor mai fi transportați cu ambulanța către Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală al spitalului ori către centre private.
Mai mult, montarea unui CT în UPU va permite o „examinare rapidă a pacientului politraumatizat, stabil sau stabilizat, evitând riscul transportului. Va fi posibilă efectuarea trombolizei în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, care se prezintă sub patru ore de la debut. Dincolo de toate, importante sunt reducerea timpilor până la precizarea diagnosticului/ internării și reducerea nemulțumirilor pacienților și ale aparținătorilor legate de timpii de așteptare. Desigur, un avantaj îl constituie eliberarea rapidă a echipajelor de SAJ/ SMURD și evitarea transporturilor secundare, cu creșterea capacității de asistență în prespital a urgențelor”, a precizat dr. Adela Golea, medic-șef UPU-SMURD Cluj.
De asemenea, spitalul va economisi sume importante de bani, deoarece, de exemplu, doar în 2015, spitalul a achitat către serviciul de Ambulanță Cluj facturi în valoare totală de 1.285.360 lei. Nu în ultimul rând, prin achiziția CT-ului, Serviciul de Ambulanță va putea să răspundă mai prompt solicitărilor de urgență, datorită faptului că timpii de staționare vor scădea considerabil.
Leave a Reply