USR Cluj propune măsuri pentru prevenirea inundațiilor temporare

de clujazi

În Cluj-Napoca, ploile par că au efecte tot mai grave în fiecare an, iar numărul străzilor pe care apar probleme crește cu fiecare ploaie torențială.

Înlocuirea întregului sistem de canalizare nu este opțiune și nici supradimensionarea acestuia pentru cât de rar se întâmplă, dar nu putem ignora că lista străzilor care sunt vulnerabile la inundații crește de la an la an. Avem nevoie să acționăm din timp pentru a preîntâmpina extinderea ei și evitarea unor noi pagube. La ultimele ploi, strada Mihai Eminescu, deși se află chiar lângă Canalul Morii și ar fi trebuit să aibă un acces ușor către o cale de evacuare, nivelul apei a crescut repede. În alte zone inundațiile sunt normale la fiecare ploaie, cum se întâmplă pe strada Alexandru Borza unde nivelul apei a depășit 30 de cm sau pe strada Observatorului. Tot mai multe zone se blochează la fiecare ploaie și trebuie să acționăm din timp pentru a controla efectele acestor fenomene.

Măsurile care trebuie implementate trebuie să limiteze acumularea apei, cum ar fi impunerea unor tipuri de garduri care să permită scurgerea apei sau instalarea unor rigole suplimentare, dar și colectarea apei și direcționarea prin lucrări minimale spre zone unde nu poate produce pagube. În unele zone, cum e cea din zona intersecției Republicii cu Observatorului, soluția poate fi chiar și instalarea unor dale permeabile în zonele de parcări, pentru a permite apei să se infiltreze mai repede în sol. În același timp, trebuie realizat un audit al modului în care clădirile direcționează apa pluvială în exces. Nu toată apa trebuie direcționată în canalizare, iar acolo unde este posibil trebuie create condițiile favorabile pentru absorbția ei în sol prin creșterea suprafețelor permeabile și plantarea vegetației adecvate. Totodată, trebuie să avem o hartă a zonelor vulnerabile la precipitații pentru a-i ajuta pe cetățeni să-și protejeze bunurile.

Cu cât construim mai mult, cu atât aceste riscuri vor crește și avem nevoie să planificăm din timp pentru a evita pagubele.

Străzile afectate în acest an sunt doar un punct de început pentru un asemenea plan.

  1. Str. Mihai Eminescu
  2. Str. Memorandumului
  3. Str. Observatorului, în dreptul intersecției cu str. Republicii
  4. Pasajul de sub podul de pe str. Aurel Vlaicu
  5. Str. Fabricii, pasajul de sub calea ferată și str. Câmpul Pâinii
  6. Bd. Muncii, intersecția cu strada Voroneț
  7. Str. Alexandru Borza,
  8. Str. Neagră
  9. Str. Victor Babeș
  10. Str. Clinicilor
  11. Str. Eugen Lovinescu la intersecția cu str. Câmpului

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.