Europarlamentarul Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, formulată alături de colegii săi europarlamentari români din Comisia de Agricultură a PE, pe tema extinderii perioadei de eligibilitate a cheltuielilor în programele de dezvoltare rurală din perioada 2007-2013. Din cauza crizei economice, mulți beneficiari ai programelor de dezvoltare rurală nu vor reuși să își finalizeze la termen proiectele – 31 decembrie 2015.
„Având în vedere faptul că 17 state membre au solicitat extinderea perioadei de eligibilitate a cheltuielilor în programele de dezvoltare rurală din perioada 2007-2013, am solicitat Comisiei să comunice care sunt măsurile pe care intenționează să le întreprindă pentru a evita nefinalizarea proiectelor și punerea în pericol a exploatațiilor agricole.
Ca urmare a întrebării, am primit un răspuns extrem de îmbucurător pentru fermierii români de la Comisarul European pe Agricultură, domnul Phil Hogan:
„Proiectele de dezvoltare rurală care nu sunt finalizate până la termenul-limită stabilit pentru eligibilitatea cheltuielilor legate de programele de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013 (și anume 31 decembrie 2015) pot continua, iar cheltuielile sunt eligibile în cadrul pachetului bugetar pentru perioada 2014-2020 dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de normele tranzitorii. Astfel, nu mai este necesară parcurgerea unor etape suplimentare pentru a se garanta securitatea juridică pe durata tranziției la perioada de programare 2014-2020 pentru proiectele de dezvoltare rurală care urmează să continue după data de 31 decembrie 2015.
Consiliul European din decembrie 2014 a evidențiat necesitatea ca, împreună cu statele membre, Comisia să găsească soluții pentru maximizarea utilizării angajamentelor din perioada cadrului financiar multianual 2007-2013, bazându-se pe flexibilitatea normelor existente.
Pentru perioada de programare 2007-2013, legiuitorii au stabilit data de 31 decembrie 2015 ca ultimă zi de eligibilitate, fără a conferi Comisiei competența prelungirii acestui termen. Prin urmare, pentru orice schimbare a perioadei de eligibilitate ar fi necesar un nou act de bază. Comisia a analizat cu atenție o astfel de opțiune și a ajuns la concluzia că nu ar fi adecvată prezentarea unei propuneri în acest sens.
Totuși, Comisia a adoptat un act delegat (în curs de examinare de către Parlament și Consiliu) care va oferi mai multă flexibilitate pentru transferul de fonduri între axe, pentru a spori absorbția fondurilor FEADR rămase.”
Aşadar, mă bucură faptul că un demers făcut de mine alături de colegii mei europarlamentari români din comisia de Agricultură permite agricultorilor români să primească în continuare fonduri din bugetul de dezvoltare rurală 2007-2013 şi după expirarea termenului de 31 decembrie 2015. Aşa cum am mai precizat, prin această măsură se evită practic nefinalizarea proiectelor iar exploatațiile agricole nu sunt puse în pericol din cauza considerentelor financiare”, anunţă europarlamentarul Daniel Buda.