Iubitorii sporturilor din sezonul rece şi mulţi turişti care îndrăgesc zonele montane curate au solicitat administraţiei judeţene, la începutul acestui an, să reabiliteze tronsonul de drum Staţiunea Muntele Băişorii – Buscat Resort.
„Vârful Buscat este unul din cele mai inalte vârfuri din Munţii Apuseni (cota 1676), este o oază de linişte, de ozon şi de frumusete pentru toate categoriile de turişti, cu multe locuri de descoperit indiferent de sezon. Se află la numai 60 de km de Cluj-Napoca şi aproximativ 100 de km de Alba-Iulia, Târgu-Mureş şi Zalau şi la 3 km de Staţiunea Băişoara. Aerul în zona Buscat Resort are a doua cea mai mare concentratie de ozon din Europa”, arată semnatarii unei petiţii, care atrag atenţia că împrejurimile pot fi afectate negativ şi din punct de vedere economic dacă drumul nu va fi asfaltat, turiştii preferând să viziteze alte staţiuni.
Noul director al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat Cluj, Mircea Avram, a declarat pentru ClujAzi că respectivul tronson, în lungime de 2,5 kilometri, va fi modernizat în acest an, deja fiind cuprinsă în buget suma de 1 milion de lei.
„Lucrările sunt prevăzute în bugetul de anul acesta, pe 2015, care a fost aprobat de Consiliul Judeţean, instituţia având încheiat un angajament cu CSAT că va reabilita acel drum de importanţă strategică. Nu este vorba doar despre pârtia Buscat, suntem obligaţi să ajungem până la Unitatea Militară. Tocmai de aceea, cunoscând acest lucru, s-au prins pentru acest drum în prima fază 1 milion de lei, care vor acoperi cei 2,4 kilometri până la Pârtia Buscat, din totalul celor 11,3 kilometri. Aşteptăm doar finalizarea autorizaţiei de construire, care va veni în maxim o lună de zle. Aici e vorba de lucrări de modernizare pe o lucrare de investiţie, adică nu vorbim de plombări sau aruncat de nisip cu apă. Va fi o lucrare cu 5 ani garaţie, cu 2 straturi de covor asfaltic, susţinut de un strat solid de piatră şi care va avea asigurate scurgerile de apă”, a precizat Mircea Avram.
Restul şoselei va fi reabilitată în 2016, conform Master Planului elaborat de RAADPP Cluj, lucrările fiind estimate la 8,3 milioane de lei.