Uniunea Europeană își poate clădi independența energetică doar prin consolidarea și aplicarea unei politici comune în domeniu, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler, candidat al UDMR la Parlamentul European, luni, la Oradea, într-o conferință de presă.
„Viitorul politicii energetice a Uniunii Europene a redevenit un subiect acut odată cu evenimentele din Ucraina. Acesta nu este, însă, un subiect nou. Încă din 2011, comisarul Günther Oettinger vorbea despre nevoia unei politici energetice comune, atunci fiind lansat și un dead-line ambițios, și anume anul 2015”, a afirmat Iuliu Winkler. El a explicat că, în prezent, piața energetică a Uniunii este fragmetată în 28 de bucăți, iar din această cauză statele membre sunt vulnerabile în fața Federației Ruse, care prin Gazprom dictează în acest domeniu.
„Sunt state membre care au o dependență în proporție de 70-80% de gazul rusesc, altele au o dependență mai mică sau cum e cazul statelor baltice aceasta este de 100%. (…) Dacă am avea o piața energetică unică la nivelul Uniunii Europene, atunci, Federația Rusă, prin Gazprom, nu ar mai putea să folosească principiul ”divide et impera” în relația sa cu statele membre. O piață unică energetică la nivelul UE ar însemna că Federația Rusă ar avea un singur partener de negociere și nu 28”, a explicat candidatul UDMR la Parlamentul European.
Iuliu Winkler și-a exprimat speranța că recentele demersuri ale premierului polonez, Donald Tusk, care se pare ca a găsit în Franța un aliat, vor reuși să accelereze construcția unei piețe energetice comune la nivelul Uniunii. El a mai precizat că UDMR este un susținător al realizării unei politici energetice comune. Crearea unei piețe energetice comune la nivelul UE a fost una dintre temele care s-a aflat pe agenda deputatului european Iuliu Winkler în activitatea sa în Parlamentul European.