ClujAzi

Fii informat!

Winkler: lumea a intrat într-o eră a volatilității

Deputatul european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, consideră că lumea a intrat într-o eră a volatilității atât în plan politic, cât și financiar.

„În urmă cu aproximativ 3 ani, banca centrală a Elveției a decis să fixeze rata de schimb a francului elvețian la 1,2 față de euro. De curând, ea a decis să renunțe la fixarea cursului monedei elvețiene cu consecințele care se văd în România, dar și la nivel european și global.(…) Dacă te gândești la Elveția te gândești la ceasuri, la bănci, la secretul bancar, dar îți aduci aminte și de predictibilitatea elvețiană. (…) Acum însă această decizie a băncii centrale elvețiene cu efect imediat a răsturnat predictibilitatea elvețiană. Am intrat într-o eră a volatilității. O eră în care vom trăi o anumită perioadă de timp”, a declarat Iuliu Winkler, luni, la Deva, într-o conferință de presă.

Potrivit deputatului european, tot mai multe lucruri au devenit greu de prezis în sectorul financiar și economic. „Nimeni nu a prevăzut, în urmă cu un an, faptul că barilul de petrol va ajunge sub 50 de dolari”, a arătat Winkler. El a adăugat că și predicțiile referitoare la evoluțiile politice sunt din ce în ce mai dificil de formulat, referindu-se la succesul în alegeri obținut de Syriza în Grecia, un partid căruia nimeni, în urmă cu un an, nu-i dădea astfel de șanse.

În aceeași conferință de presă, deputatul european s-a mai referit la decizia BCE cu privire la relaxarea cantitativă, dar și la Planul Juncker prin care 315 miliarde de euro ar urma să fie investiți în economiile statelor membre. Potrivit lui Winkler, ambele măsuri își propun relansarea creșterii economice a UE, economie care în prezent se află sub semnul stagnării și al deflației.

Deputatul european a arătat că decizia BCE de a lansa peste 1.000 de miliarde de euro în eurozonă în următorii doi ani ar putea să aibă urmări pozitive și în economia românească ținând cont de faptul că peste 60 la sută din exporturile noastre merg în state din zona euro, precum Germania, Franța sau Italia.
Referindu-se la Planul Juncker, Iuliu Winkler a afirmat că, deocamdată, la Bruxelles există discuții legate de faptul că acest plan ar putea „intra în coliziune” cu Politica de Coeziune. În opinia sa, este extrem de important de clarificat faptul că Politica de Coeziune nu va fi modificată în această direcție și că Planul Juncker va funcționa adițional acesteia. Deputatul european a mai spus că cele 200 de proiecte propuse de Guvernul României pentru finanțări în cadrul acestui plan sunt prea multe, iar unele dintre ele sunt chiar „fanteziste”.

„Pentru a avea șanse să atragem bani din fondul care se va crea cred că Guvernul ar fi trebuit să trimită doar câteva proiecte care să fie cu adevărat fezabile”, a afirmat Winkler. Deputatul european al UDMR a mai atras atenția asupra faptului că sumele care vor fi investite prin intermediul acestui plan reprezintă bani din sectorul privat, iar investitorii vor dori ca investiția lor să genereze profit.