Zece unități bancare din Cluj, amendate de Protecția Consumatorilor pentru comisioane ascunse chiar în dobândă

de clujazi

Zece unităţi bancare din judeţul Cluj au fost amendate cu suma de 73.000 lei, de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. bani clujazi.ro

Principalele neconformităţi se referă la redactarea unor anexe ale contractelor cu fonturi greu lizibile, calcularea dobânzii anuale pe baza unei ipoteze incorecte sau la faptul că din contract nu rezultă clar serviciile pentru care nu se percep comisioane.

Totodată, s-a mai constatat că unele unităţi bancare percep comisionul de administrare la valoarea creditului, şi nu la soldul acestuia.

“Băncile nu utilizează la întocmirea contractelor informaţii complete, clare şi uşor de înţeles. Dobânda Anuală Efectivă (DAE), potrivit menţiunilor arătate în contract, se calculează pe baza ipotezei conform căreia rata dobânzii remuneratorii aferente creditului şi celelalte costuri vor rămâne fixe în raport cu nivelul iniţial şi se aplică până la încetarea contractului. Această ipoteză este incorectă atâta timp, cât dobanda este variabilă, deci poate scădea, în situaţia în care valoarea indicelui de referinţă sau alte costuri scad pe durata derulării creditului. Alte nereguli se referă la faptul că în contract, operatorul economic, pentru calculul dobânzii penalizatoare, face trimitere la prevederile art.38 din OUG 50/2010, fără a descrie condiţiile, operatorii economici menţionează că „prezentul contract” constituie titlu executoriu potrivit OUG 99/2006, fără a descrie contextul sau operatorii economici utilizează termenul de dobândă remuneratorie, termen care nu este întâlnit în prevederile legale în vigoare. Din contract nu rezultă clar serviciile care nu se comisionează prin perceperea comisionului unic, tipul de dobândă, nu se menţionează clar sumele restante la care se aplică dobânda penalizatoare, nu se menţioneaza condiţiile care guvernează calculul ratei dobânzii aferente creditului, condiţiile şi procedura pentru modificarea ratei dobânzii aferente creditului”, se arată într-un comunicat al instituției.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.